söndag 24 juni 2012

2009 Chablis 1er Cru Les Lys, Domaine William Fèvre

Vi hittar kok-kalv i frysen och i trädgårdslandet behöver dillen gallras. Vädret lockar till långkok. Fram med tryckkokaren; Det står dillkött på menyn! 
Till det letar vi efter ett vin med bra tryck i citrus och syra för att matcha matens citron. Dillens gröna toner gillar ungdom och mineral. Allt pekar på ett vitt vin, men det är ju trots allt en ganska smakrik köttgryta, så vi hugger den allra stunsigaste av Chabliserna vi kom hem med i höstas, William Fèvres 1er Cru, Les Lys från  2009.




Vi lägger näsorna i blöt och drar in en kraftig och ganska utvecklad Chardonnaykaraktär med citron, nässlor, gröna äpplen och härligt kalkig sten. Efter en stund ter sig frukten ganska varm och gul och en rejäl kilck smör brer ut sig.
I munnen kommer vi genast under en rätt skarp syra-attack som snabbt går över i varm frukt och lite sten. Trots sin vassa udd är syran oväntat kort och avslutet blir aningen platt. All citrus man kan önska finns här, men vi saknar den flinta och det distinkta grepp man bör förvänta sig av en 1er Cru från Fèvre. Årgången 2009 har talat igen, liksom den gjorde här.


Les Lys 2008 finns på SB för 299 SEK och det torde sannerligen inte vara något dåligt köp, liksom domänens egenodlade generiska 2010 Chablis för 169 SEK som Munskänkarna i Lund gillade skarpt i mars, men som nu verkar ha bytt årgång till 2011. Attans!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar