fredag 15 juni 2012

2009 Les Chaignots Nuits-St-Georges 1er Cru, Chauvenet-Chopin

Att en varierad kost är viktig för hälsan är ju allom bekant, så efter att ha sörplat i oss några av Hudelot-Noellats 2009 Basburgunder vill vi nu variera oss och provar istället en 2009 Les Chaignots. En Nuits-St-Georges 1er Cru från firman Chauvenet-Chopin som vi besökte i höstas.




En störtskön sniff öppnar med 2009 års friska och varmt mogna rödsirliga frukt, tillsammans med  snygga kryddor, vattenfärg, terpentin och tallbarr.
Smaken sjunger av god och perfekt mogen pinotfrukt; inte svulstigt varm, inte alls ogint grön, bara underbart god. Bazarens parfym och kryddiga fat trängs med friska örter, våt sten, läskande syror och lagom stadiga tanniner. Det är långt, det är rent, det är jättegôut!


Inte helt olikt Hudelot-Noellat faktiskt. Lite mindre flörtig frukt och lite mer mineral istället, men med samma euforiska anslag av årgången. Vi sparar 2008orna och trycker i oss 2009orna, senast till gåsen i höst.


Det var förresten förvånande hur bra det här gick till förrättens kronärtskocka med örtsmör på persilja och ramslök.

2 kommentarer:

  1. Har du provat storasyster från 08 på senare tid så du har koll på utvecklingsläget för den?

    //P

    SvaraRadera
  2. Har inte kollat sedan besöket i höstas (http://goutvin.blogspot.se/2011/12/besok-hos-chauvenet-chopin-nuits-st.html), men kommer inte att röra 08orna på länge.

    SvaraRadera