lördag 14 april 2012

2005 Le Fief de Grenouilles, Chablis Grand Cru, La Chablisienne

Vårens monumentala ankomst till Côtes-du-Rååån firar vi med att gå all in, med gäddqueneller, beurre blanc, fräst spenat med ramslök och La Chablisiennes flaggskepps, Château Grenouille, andravin, Le Fief de Grenouilles från den lysande årgången 2005, på halvflaska.



En underbar doft av smör, det omisskännliga våta yllet, kalkslamma och muskot får näsvingarna att formligen vibrera. Kanelkryddiga fat, söta jordgubbar och en tung ton av tallbarr kompletterar bilden.

Smaken är stor och härligt smörigt fet med frisk blodgrape, finfina fat och kalk-rök. Muskotnöten tittar fram igen och syrorna känns nästan bitigt steniga. Lite örter fräschar upp ytterligare och får sällskap av en svag beska i efterskalven.

Mäklarnas mantra, läget, läget och läget, räcker ju inte om man vill göra riktigt bra viner. Förutom just läget ska ju också t.ex. rutorna "gamla stockar" (nåja, 35 år här) och "årgång" kunna kryssas i. Här är det kryss överallt.

P.S. Sparrisen är på väg upp.

3 kommentarer:

  1. Shit, min sparrisbädd fick idag 10 cm nysnö och knopparna dröjer bra länge till

    //P

    SvaraRadera
  2. Jadu, bra Chablis på halvflaska kryllar det av i källaren, eller inte. :) Vågar man fråga vart du har fått tag på denna??

    Vänliga vårhälsningar

    /David

    SvaraRadera
  3. Håll ut, P. Håll ut.

    David, den här lillen fanns med i en "på köpet-låda" vi fick när vi besökte La Chablisienne i höstas. Man önskar att SB hade samma policy...

    SvaraRadera