lördag 10 mars 2012

2009 Les Grandes Terrasses Cornas, Jaboulet

Cornas, denna solstekta lilla gryta längst söderut i Rhônedalens norra del kan leverera en del riktiga kraftpaket av ren Syrah. Ofta strama, rustika doningar som i sina bästa stunder lyser av örter, svarta oliver och lagerblad. Sällan samsas rustik kraft och elegans så väl som i en stor Cornas.

Vi har tidigare sett att soliga varma 2009 har gett kralliga doningar i regionen och vi räknar med att inte sakna just kraft när vi nu drar korken ur Jaboulet Aînés Cornas Les Grand Terrasses, men hur är det med elegansen?



Doften är stor med babyfet svartmullig frukt, nejlika, lagerblad, fat och läkerol. I munnen kommer den svarta, nästan lite brända, frukten först och främst. Sedan har vi överraskande lätta stråk av timjan och lager. Tanninerna är först ganska milda och djupt nerbäddade i frukten, men växer till sig under kvällen. Syrorna är helt OK, men jag saknar det där riktiga greppet.

Jag tycker att värmen och kraften i den här 2009an har styrt över mera i mullig frukt än i genuin struktur och att någon elegans skulle komma att utvecklas med tiden är för mycket att hoppas på. Faktiskt påminner det här förvånande mycket om Château Pesquiés 2009 Quintessance som vi har liggande på lagring, fast utan den struktur som behövs för att klara av att stoppas undan. Cornas kan mycket bättre än såhär.





2 kommentarer:

  1. Stod och funderade på denna igår, men det låter som jag gjorde rätt som valde något annat. Valde bl a en flaska La Coterie att ha någon vardag uppe i Sälen och det lät ju bättre :)

    SvaraRadera
  2. Bra val till bättre pris, VoV.
    Sist vi åkte till fjälls drog vi med fondue-grytan och en halv låda Ventoux. Satt tight som en pjäxa.

    SvaraRadera