söndag 18 mars 2012

2006 Percarlo, San Giusto Rentenanno

Jaså, du gillade Fèlsinas Rancia? Ja den är djäkligt bra, men du måste prova Rentenannos Percarlo. En så’n utmaning, i lunch-kön dessutom, kan man ju bara inte säga nej till.

Ett par dagar senare hjälper vi 2006 Percarlo, IGT Toscana från San Giusto Rentenanno av med korken. Det här är ett vin på 100% Sangiovese, gjort på utvalda klasar, nota bene, från de bästa lägena.
20-22 månader har vinet legat på barriquer, så hur mycket spår har det lämnat? Finns det någon annan karaktär kvar?



Djäklar vilket mineraldrag det var i den här doften. Som att snorta stendamm. Efter mineralen kommer lite sten, sedan grus och så mer sten; Våta stenar, varma stenar, runda stenar. Häftigt! Frukten visar en sällsynt kombination av mörkt och lätt. Mognad i varje vrå, men aldrig tungt och klumpigt utan bara rent, friskt och moget. Ursnyggt. Lite örtig tallskog och en aning av fat och vi är såå nöjda.
Smaken är föga överraskande något mineraldriven, minst sagt, med nästan en salmiak-sälta som drar i käkarna. Den mörka frukten är svävande lätt och ren med gröna toner av libbsticka och oregano. Skuggan av fat finns i bakgrunden. Tanninerna är italienskt stadiga och syran porlande frisk.
Oh vad det här är läckert. Kanske lite mer krävande än 2006 Rancia; mineralen är verkligen framträdande på bekostnad av frukten och det är ett stramt bygge men vilken framtid!

20-22 månader på barriquer känns helt otroligt. Det finns visst en kille i keps, någon mil söder om Lyon, som också gör viner som kan ta en del ek. Teamet i Toskana spelar i det avseendet i samma liga.
Vi håller utkik efter mera Rentenanno. Hos pågarna på Vinomeglio verkar vara en bra början.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar