tisdag 27 mars 2012

2006 Les Thorins Moulin-à-Vent

Vi nosar vidare i Beaujolais och Moulin-à-Vent. Den här gången är vi nyfikna på vad en handfull år på rygg kan göra. Vi har tidigare haft ynnesten att dricka både 70- och 50-talare med fullständigt strålande resultat; viner som har varit underbart utvecklade, men med massor av vidunderlig vitalitet, så om bara förutsättningarna är det rätta kan det här vara riktiga långliggare.

2006 var ju ett lite skakigt år och mycket av det jag provat från Bourgogne har varit sådär. Låt oss då se vad denna 2006 Les Thorins Moulin-à-Vent från Domaine du Moulin d'Éole kan prestera.



Doften öppnar med ett avskräckande avloppstick, med det vädras snabbt ut och lämnar plats för goda körsbär, hallon och fat, en bra mineralnäsa och efter en stund kopiösa mängder av tinade jordgubbar.

Smaken är läcker med ren fin hallonfrukt, lakrisal och fatig mjölkchoklad. Mineralerna är diskreta, men lurar i bakgrunden. Syran är fräsch och lång och likom tanninerna håller den balansen med den lätta svala frukten. Avslutet är helt torrt och de sista tonerna som långsamt klingar av skvallrar om att det nog är någon form av utveckling på väg i alla fall.
Ja fem och ett halvt år är ingen ålder i sammanhanget, det är helt klart. Vinet i sig är gott. Lite mycket fat kanske, men på det hela taget mer än anständigt. Moulin-à-Vent, i alla fall en del, behöver tid för att komma loss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar