fredag 16 mars 2012

1996 Chateau Lagrezette, Cahors

Vi tröttnar inte på knaprig anka och ville matcha den och potatispluttar med någonting lagom kraftigt som legat till sig ett tag. Valet föll på den sista flaskan 1996 Château Lagrezette från Cahors.

Jag gillar Cahors. Liksom i t.ex. Madiran kan man i Cahors hitta viner med härligt traditionell karaktär. Jag får en känsla av att det här görs viner som Bordeaux smakade för länge sedan, fast med mogen frukt, eftersom klimatet är lite varmare och soligare än helt nära Atlantkusten. Synd bara att det ligger så långt borta. Det blir lite svettigt att köra dit över en långhelg, t.o.m. från Côtes-du-Rååån.

Druvblandningen här är  70 % Auxerrois, eller Malbec, 25% Merlot och 5 % Tannat och vinet har lagrats på barriquer i ca 18 månader.




Doften öppnar med en härligt mogen ton av lerig stallbacke och syrlig salami. Frukten har mognat ut och lagt till sig med drag av tobak, blyerts och läder och vi njuter av den läckra nyansen av rök och eneträ.

I munnen möter en ålderssöt fruktmognad upp och cigarrlådan är vidöppen. Syrorna är friska men mjuka, nästan väna, och tanninerna är tjusigt avrundade men vid full vigör. Det långa avslutet bär med sig läckert lerig lakrits.

Det här skulle man, som vanligt, ha haft en låda kvar av. Nu börjar det ju hända saker. Hur som helst, gott var det och jag har fått mer inspiration att leta vidare i Cahors.

2 kommentarer:

  1. Det var länge sedan jag drack Ch Lagrezette men nu blev jag sugen. Har du kollat in Maison Maitre i Danmark. Har en del viner som verkar intressanta och som ska kollas in vid tillfälle.http://www.maisonmaitre.dk/

    SvaraRadera
  2. Maison Maitre verkar mycket intressant. Fredensborg nästa!

    SvaraRadera