söndag 25 december 2011

Taittinger Brut Réserve NV (2005)

Julen börjar på julafton klockan 12.00. Då väser det till svagt och korken kryper ur julchampagnen. I år sammanföll det med att solen bröt igenom morgonens askgrå molnhimmel och strålade över det vintergröna Côtes-du-Rååån.

Årets julchampagne kom från förrådshyllan, där den har legat sedan 2005. Taittingers standardskumpa, Brut Rèserve, brukar finnas till extrapris på flygplatser runt om i världen och ibland har t.ex. ett tvåpack fått följa med hem. Jag tycker att även enklare champagne vinner på att lagras några år och denna min tes underbyggs ytterligare i år.



När vi hällt upp lockas vi av den verkligt gyllene färgen. Doften är stor och fin av nybakad brioche, mogen citrus med blodapelsin i spetsen, jord och en lätt antydan av lakrisal. Smaken är full av smörad toast, nötter och jord. Citrusen drar åt klementiner. Moussen är mjuk och fin och syran givetvis fortfarande helt vital. Den långa eftersmaken domineras av bröd och krita.

Druvblandningen är ungefär 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay och 20% Piont Meunier. Dosagen ligger på 8 g/l.

Jodå, några år på rygg har gjort även denna standardchampagne gott och den hade lätt både klarat och dessutom utvecklas flera år till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar