fredag 23 december 2011

Champagnesäsongen har inletts!

Mellan jul och nyår dricker vi nog som mest champagne. Nu kommer tillfällena med armbågs lucka. Mitt i all tung julmat blir man ju lätt sugen på något kallt och torrt, även om det inte är direkt gratis. När vi se'n närmar oss nyår känns det ju ännu mer självklart. Kanske den välsignade jullättjan dessutom gör sitt till att valet faller på flaskor där man inte ens behöver hämta korksruven? Nåväl, första korken ut i år smyger ur Diebolt-Vallois Prestige Brut.



Upp stiga bäriga toner av friska jordgubbar och röda vinbär, liksom dofter av jäsande brioche och vita blommor. I munnen är moussen sprudlande frisk och syran porlar länge. Ren och snygg citrus och blommor samsas med mjuk men fast kritig mineral. Dosagen är balanserad; mildrar syran utan att direkt smaka sött.

Som sig bör är denna Cramant en Blanc de Blancs, d.v.s gjord på bara Chardonnay och ett bra instegsvin från en bra producent. På SB får man slänga upp 359 SEK, vilket känns lite väl blodigt jämfört med de dryga 200 SEK vi betalade på plats i våras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar