fredag 30 december 2011

2002 Chablis 1er Cru Les Beauroy, Domaine Laroche

Vi bryter av julmaten med en sjögräsrisotto med den bästa torskrygg jag sett. Till det vill vi ha stadig syra, skaldjurskalkig mineral och någorlunda mognad i glaset. Känns inte 2002 Chablis 1er Cru Les Beauroy från Domaine Laroche som ett säkert kort?



Ojojoj, träff i kryssare! Härligt utvecklad stenig Chardonnay med kaprifol, mineralrök, mogen frukt och slaskblöt lovikavante i doften. I munnen dominerar den runda fina fetman som balanseras av en mognadsmjuk men ren och lång syra. Vi hittar fina spår av goda rostade fat, men som vanligt med utvecklad Chablis kan man aldrig vara säker på att vinet verkligen sett ek. Rökig mineral och vita blommor gör bilden av en skön utvecklad och urtypisk Chablis komplett.

Som alltid är låga förväntningar bra för upplevelsen. Laroche tillhör knappast den direkta eliten i Chablis, men ett år som 2002 kör man minsann inte i diket.

Totalt sett påminner den här om den Séchet vi drack innan jul. Inte bombastiskt stort, men djäkligt gott och avnjuten nära sin utvecklings zenit. Det var förresten värst vad vi har druckit god vit Bourgogne och Chablis i höst. Även om omväxling förnöjer så känns det här som något man kan vänja sig vid.

Denna 2002a dök upp på Bosses så sent som 2010 och kostade då bara 219 spänn. Tack för det PrimeWine. Vi gillar färdiglagrat till modesta priser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar