lördag 24 september 2011

M Vesselle 2002 Brut Grand Cru - Hockeyorgel!

Sveriges bästa provningspanel, Lundamunskänkarnas beställningsprovare, höjde fyndflaggan häromsistens för Maurice Vesselles 2002 Brut Grand Cru. Eftersom priset verkade högst rimligt och chansen till utdelning stor chansade jag på en låda. Vilken vinstlott; det är så man hör hockeyorgeln!

Firman Maurice Vessalle grundades 1955 i Bouzy och förfogar över drygt 8 hektar mark där Pinot Noir dominerar. Produktionen är blygsamma 40 000 flaskor. Brut Grand Cru är gjort på 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay. Juhlin är inte direkt överentusiastisk med en toppnotering för huset på bara 90 pinnar för 89:an.
Nå, då häller vi upp.




Färgen är djupt mässingsgul. Doften är utvecklad och mycket lovande och det blir trångt i kupan med tjocka lager av grädde, kola, nötter, jordgubbar och mogna röda äpplen. Chardonnayn bidrar med lite skönt sunkig disktrasa. Smaken är närmast enastående; jordgubbssaft, gräddkola, lite citrus, mineral som drar åt krabba och röda, lite bokna äpplen. Moussen är fin och syran klar, ren och lång. Det här är väl utvecklat i varje avseende, men syran är ändå tillräckligt stadig för att garantera ett fortsatt långt liv i full vigör.

Det här är ruskigt bra. Ännu en gång är det en relativt liten firma, tillräckligt liten för att kunna ha full kvalitetskoll på frukten, som levererar på en nivå som vida överstiger prislappen på 319 spänn. Med tanke på att 02:orna generellt nu börjar ta slut på marknaden och att det här är så himla bra känns de 5 återstående flaskorna som alldeles för få. Det här vill jag dricka mera av, ofta, och fyller därför på här.
Det ryktas förresten om en introduktionsrabatt på ett par tior. Håll ögonen öppna.

3 kommentarer:

  1. intressant! men årgångsvarianten som syns på Systembolagets hemsida är 2004. har du artikelnummer på de du beställde?

    SvaraRadera
  2. Emil,
    2004an på SB kommer från George Vesselle. 2002 är från Maurice. Följ bara länken till Vinupplevelser, så kommer du rätt.

    SvaraRadera
  3. Aha, tack för hjälp!

    E

    SvaraRadera