söndag 28 augusti 2011

2002 Special Club, Launois

Kvällen är sen och Mäster är på besök. Efter middagen hamnar vi ute i Augustimörkret med varsitt glas. Efter en kort stunds intensiv överläggning enas vi om att fylla glasen med den Champagne som redan ligger i kylen.


2002 Special Club från Mesnil-firman Launois är en Grand Cru Blanc de Blanc med must från stockar som är cirka 60 år gamla och växer på firmans bästa lägen både i Mesnil och Cramant. I glaset är det snyggt mässingsgult och har en läcker men knuten doft av brioche, jordig mineral och halm. Inte mycket frukt eller blommor alls. Smaken är desto häftigare; attacken är mjuk och fet, nästan söt med apelsinmarmelad och citronkaramell. Därefter kommer ett sjok med halm och kritjord med bra bett och allt avslutas med en ren och mycket lång syra som porlar in i en väldigt lovande framtid. Karaktärsmässigt tycker jag att detta helt klart är mera Mesnil än Cramant; mera strukturerat stramt än blomparfymerat charmigt.

Jag är inte alls imponerad av Launois övriga sortiment, men det här är en helt annan planet. Eftersom man inte fick prova just Special Club på plats köpte jag bara en låda. För dryga 200 SEK är det ett av resans bästa köp, men för att verkligen få full utdelning krävs tålamod. Detta kommer att leva i högönsklig välmåga i minst två decennier till.

3 kommentarer:

  1. Kul, det här är en av våra stora favoriter från Mesnil också! Och just 02:orna är ju magiska.

    Till skillnad från dig gillar vi dock hela Launois sortiment (utom möjligen deras BdN Oeil de perdrix). Provade du Veuve Clemence SA? Grymt bra Mesnil-skumpa från 60-åriga stockar till ett löjligt lågt pris.

    SvaraRadera
  2. Nej Veuve Clemence missade vi tyvärr. Vi hade egentligen inte tänkt dyka in hos Launois, men besöket hos Guy Charlemagne gick snabbare än beräknat, så vad gör man när man får tid över, om inte provar mer vin?!
    Special Club på magnum var i våras fortfarande årgång 2000, så har man vägarna förbi snart igen får man hoppas att 2002 finns kvar.

    SvaraRadera
  3. Tack för det tipset! Låter riktigt trevligt, å för 200 pix. Vilket kap. Det blir en notering i boken och så gäller det bara att komma ihåg om man någon gång får vägarna förbi..

    SvaraRadera